lauantai 23. helmikuuta 2013

.There and back again.

 


Kummitätini ja tätini kirnusivat voita täällä vielä 80- luvulla, kävin kummitätiäni katsomassakin töissään

Vanha postaus jonka kaivoin esiin arkistojen aarteista. Tänne haluan päästä sisälle kuvaamaan. Tämä talo jos mikä on arvokas kulttuurihistoriallisesti ja itselläni tähän liittyy paljon lapsuuden aikaisia muistoja. Unissani olen ollut täällä sisällä monta kertaa.

Ruukinpatruuna Gustaf August Wasastjerna omisti maatiloja Viitalankylässä ja oli samalla koko Etelä-Pohjanmaan meijeritoiminnan edelläkävijä. Hän oli tuonut näille tiloilleen yli sata lehmää, jotka olivat skånelaista rotua ja tämän karjan tuotteiden jalostamiseksi hän oli perustanut meijerin Viitalankylään.


 Tämä vanhan patruunan kartano on ollut tyhjillään varmaan kohta 20 vuotta. Se on erittäin tukevaa tekoa, hirrestä kun on. Toisella puolella on meijeri jossa kummitätini kirnusi voita vielä 1980 luvulla, sen jälkeen tämäkin oli pitkään tyhjillään ja ainoa yritys joka tiloissa on toiminut, leipomo, on lopettanut jo ikuisuus sitten.Näin sanoo porstuan dokumentti:



Peräseinäjoen meijeritoiminta alkaa paljon aiemmin kuin monessa muussa pitäjässä maakunnassamme, sillä Viitalankylän meijeri aloitti toimintansa jo 1870-luvulla. Tämä johtui pitkälti siitä, että ruukinpatruuna Gustaf August Wasastjerna omisti maatiloja Viitalankylässä ja oli samalla koko Etelä-Pohjanmaan meijeritoiminnan edelläkävijä. Hän oli tuonut näille tiloilleen yli sata lehmää, jotka olivat skånelaista rotua ja tämän karjan tuotteiden jalostamiseksi hän oli perustanut meijerin Viitalankylään.

Laitos oli ns. kylmämeijeri, jossa maito seisotettiin suurissa, jäävedellä täytetyissä puulaareissa, joihin oli upotettu peltiastiat. Niistä se "kummattiin" eli kuorittiin erikoisella tarkoitukseen tehdyllä kauhalla. Kerma hapatettiin eri astioissa ja kirnuttiin aluksi käsivoimin, myöhemmin jo hevoskierrolla. Voit kaulittiin käsin pyöritettävällä "vaivauspöydällä". Lähde: porstuakirjastot


Koska kaikki pohjanmaalla on suurta ja komiaa myös oma unelmani on sellainen. Jos voitan lotossa ostan nämä molemmat ja laitan entiseen komeuteensa. Eipä sen kummempaa tällä kerralla.







All pics by me.
SHARE:

6 kommenttia

  1. siis tiiätkö, tää on sitten jossain tässä meidän kulmilla! :) mieletön talo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai ? Onpa hauska sattuma. Tää on aika mieletön kyllä

      Poista
  2. tässä on yksi toinenkin mieletön talo entisine vaunutalleineen, siinä asutaan vielä. En tiedä arvaatko jos täältä seudulta oot kotoisin tai liikkunut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin kuumeisesti, mutta ei nyt tule mieleen. Lähellä keskustaa on yksi valkoinen ja vanha pappila.

      Poista
  3. Kertakaikkiaan komea tuo punainen talo. Ajatonta kauneutta, jota onneksi näkee vielä joissain uusissakin rakennettavissa perinnetaloissa.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi perinnerakentaminen ei ole loppunut vielä kokonaan. Niinhän tämä on, harmittaa vaan että komeus saa homehtua niille sijoilleen.

      Poista

Kommentti ilahduttaa aina.

© Reelinki. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig