keskiviikko 31. lokakuuta 2012

.Kevyt olo.




Kyllästyin kiloihini ja päätin hieman keventää syömisiäni. Joulu on kuitenkin tulossa ja ykkösherkkuani ovat joulutortut. Päätin ottaa nekin tänä vuonna kevyemmin. Ohje alla






Kevennetty torttutaikina
(koko taikina: 1370 kcal, 52 g prot, 54 g rasvaa)

1 tlk rahkaa (250 g)
3 1/2 dl vehnäjauhoja
n. 2/5 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl öljyä
(tai 75 g margariinia)
+ n. 1/2 dl jauhoja kaulimiseen


Joulutortut 12-16 kpl
1 annos kevennettyä torttutaikinaa
n. 300 g luumusosetta
(n. 1/3 munaa voiteluun)


Taikina on todella helppotekoinen: sekoita ensin kuivat ainekset keskenään, lisää rahka ja öljy ja puristele käsin taikinaksi. Taikinaa kannattaa seisottaa hetki jääkaapissa ennen käyttöä. Voit myös jakaa valmiin taikinan 2 osaan ja säästää loput myöhempään käyttöön. Taikina säilyy jääkaapissa muutaman päivän.Taikina on huomattavasti kevyempi kuin kaupasta valmiina ostetut, mutta rasvaa on kuitenkin sen verran, että leivonnaisista tulee rapeita, muttei silti liian kovia.
Joulutortut: Aseta taikina jauhotetulle alustalle ja painele rystysillä littanaksi. Käännä jauhopuolet vastakkain ja toista paineluoperaatio muutaman kerran. Näin taikinaan tulee "lehtevyyttä". Kauli sitten taikina isoksi, ohueksi levyksi ja leikkaa siitä tai ota muotilla torttupohjat. Vaihtoehtoisesti voit myös jakaa taikinan veitsellä yhtä suuriin osiin ja kaulia ne yksitellen kaulimella tai piirakkapulikalla, jos suuren taikinalevyn käsittely tuntuu hankalalta. Lusikoi jokaiselle pohjalle täytettä ja taittele tortut valmiiksi. Voitele halutessasi munalla, ja paista kypsiksi 220-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Tarjoile lämpimänä.
Tortut voit leipoa joko perinteisiksi tähdiksi (viillot joka kulmaan) tai ruusukkeiksi (ks. viereinen malli, käytä leikkaamiseen taikinapyörää). Oma suosikkini on ruusukemalli, koska siihen saa mahtumaan enemmän herkullista täytettä, eikä siihen jää kuivia ja mauttomia sakaroita, kuten tähtimalliin. Ohjeesta tulee 12 isohkoa torttua tai 16 vähän pienempää, jotka kannattaa paistaa kahdessa erässä kahdella pellillä.

http://www.mammadieetti.net/keittokirja/ohjeet/s2000/joulutortut.htm#Kevennetty%20torttutaikina
SHARE:

2 kommenttia

Kommentti ilahduttaa aina.

© Reelinki. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig