Yksi muisto lapsuudestani. Äiti leipomassa leipää, ja naurisleipääkin hän leipoi syksyisin. Enpä ole montaa kertaa itse tätä leipää leiponut, mutta nyt innostuin, kun näin nauriita kaupassa. Ohjeita on monenlaisia, itse leivoin tällä ohjeella:
Perinteinen naurisleipä(4 - 6 leipää)
1,5 l nauriita paloiteltuna
2-3 dl keitinvettä
1,5 tl suolaa
25 g hiivaa
2,5 - 3 l jauhoja (ohra-, ruis- ja vehnäjauhoja kaikkia yhtä paljon)
- Kuori ja paloittele nauriit ja laita kattilaan. Lisää vettä sen verran, että lohkot peittyvät. Kun nauriit ovat pehmeitä, kaada keitinvesi talteen toiseen astiaan ja survo nauriit soseeksi. Jätä sose ja keitinvesi hetkeksi jäähtymään.
- Liuota kädenlämpöiseksi jäähtyneeseen nauriiden keitinveteen hiiva ja lisää seos naurissurvokseen suolan kanssa hyvin sekoittaen.
- Alusta taikinaan jauhot. Laita kaikkia jauhoja yhtä paljon (noin litra/jauho). Taikina saa olla pehmeää.
- Leivo taikinasta ohuita, noin 1 - 1,5 cm paksuisia pyöreitä leipiä.
- Pistele leivät haarukalla ja paista saman tien kuumassa uunissa 275 - 300 asteessa. (n 30 min) Mikäli teet leivät kylmään naurissurvokseen, anna leipien kohota lämpimässä noin puoli tuntia ennen paistamista. Parhaimmillaan leivät ovat lämpimänä voin kera.
Ohje Maistellen Naurisleipä eteläpohjanmaan maa,- ja kotitalousnaisten sivut
Ei kommentteja
Lähetä kommentti
Kommentti ilahduttaa aina.