torstai 23. elokuuta 2012

.Naurisleipä.


Yksi muisto lapsuudestani. Äiti leipomassa leipää, ja naurisleipääkin hän leipoi syksyisin. Enpä ole montaa kertaa itse tätä leipää  leiponut, mutta nyt innostuin, kun näin nauriita kaupassa. Ohjeita on monenlaisia, itse leivoin tällä ohjeella:


Perinteinen naurisleipä(4 - 6 leipää)
1,5 l nauriita paloiteltuna
2-3 dl keitinvettä
1,5 tl suolaa
25 g hiivaa
2,5 - 3 l jauhoja (ohra-, ruis- ja vehnäjauhoja kaikkia yhtä paljon)
  1. Kuori ja paloittele nauriit ja laita kattilaan. Lisää vettä sen verran, että lohkot peittyvät. Kun nauriit ovat pehmeitä, kaada keitinvesi talteen toiseen astiaan ja survo nauriit soseeksi. Jätä sose ja keitinvesi hetkeksi jäähtymään.
  2. Liuota kädenlämpöiseksi jäähtyneeseen nauriiden keitinveteen hiiva ja lisää seos naurissurvokseen suolan kanssa hyvin sekoittaen.
  3. Alusta taikinaan jauhot. Laita kaikkia jauhoja yhtä paljon (noin litra/jauho). Taikina saa olla pehmeää.
  4. Leivo taikinasta ohuita, noin 1 - 1,5 cm paksuisia pyöreitä leipiä.
  5. Pistele leivät haarukalla ja paista saman tien kuumassa uunissa 275 - 300 asteessa. (n 30 min) Mikäli teet leivät kylmään naurissurvokseen, anna leipien kohota lämpimässä noin puoli tuntia ennen paistamista. Parhaimmillaan leivät ovat lämpimänä voin kera.
Ohjetta lievästi sovelsin, marttojen ohje on melko suurpiirteinen, mutta hyvää tästä tuli vaikka ohrajauhot olikin emännältä loppu ;) Sain kolme melko isoa leipää. Muuntelin ohjetta tähän hieman oman muistini virkistämiseksi.

Ohje Maistellen Naurisleipä eteläpohjanmaan maa,- ja kotitalousnaisten sivut
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina.

© Reelinki. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig