sunnuntai 21. kesäkuuta 2020

Millainen puutarhaihminen olen


Blogeissa on kiertänyt Muoti Mielessä Annen puutarhahaaste, johon ajattelin tarttua. Oma pihamme on nyt 4 vuotta vanha ja  nyt saamme alkaa nauttia kasveista, jotka ovat kunnolla juurtuneet ja tuottavat iloa päivittäin.

Mikä puutarhassasi on parasta

 Käytimme rakennusvaiheessa pihasuunnittelijaa mutta loppujen lopuksi olemme tehneet pihan aika lailla oman päämme mukaan. Saimme hyvät suuntaviivat suunnitelusta suunnittelijalta. Selkeys on kaikkein parasta. Olemme rakentaneet pihaa valmiiksi palan kerrallaan. Nyt isoimmat työt kuten kiveykset ja asfaltti ja aidat ovat valmiit.


Mitkä ovat lempikasvejasi/lempielementtejä pihalla

Pionit ja kuunliljat ovat suosikkejani. Niitä voisin istuttaa vaikka kuinka paljon. Pihalla on runsaasti tilaa laajentaa istutuksia ja tarkoitus on rakentaa pihaa pikkuhiljaa voimien mukaan. Suunnitelmia on monenlaisia ja olen vuosien mittaa oppinut kärsivällisyyttä siinä suhteessa ettei kaikkea tarvitse tehdä kerralla valmiiksi. Nämä kuunliljat olen saanut kahvipakettia vastaan Nokialaiselta puutarhurilta, joka halusi näistä eroon.

Mukavin ja ikävin puutarhatyö

Mukavinta on kitkeä rikkaruohoja, jos istutuksia on liikaa se on myös kaikkein ikävin työ. Sen takia olen pitänyt istutusalueet maltillisina, koska en kestä rikkaruohoja perennapenkeissä. Haluan pitää kantaten penkkien reunat siistinä.

 

Miten vietät aikaa pihalla

Paljon istuskelen terassin pihakeinussa ja nautin olostani. Luen lehtiä ja selaan nettiä. Haahuilen paljain jaloin pitkin pihaa nyppimässä rikkoja milloin mistäkin.

 

Mitä suunnitelmia sinulla on puutarhalle

Laajentaa istusalueita vähitellen laajemmiksi. Myös jonkunlaisen pergolaseinäkkeen rakentaminen etupihalle on ollut suunnitelmissa.

 

Mitä olet oppinut puutarhanhoidosta

Ei kannata ahmaista liian isoa kakkua kerralla. Kannattaa myös antaa pihalle aikaa ja miettiä tarkkaan mitä mihinkin kannattaa istuttaa. Kannattaa käyttää ammattilaista jos oma näkemys ei riitä siihen mitä pihalta haluaa.

 

Mitä syötävää pihalta löytyy

Tällä hetkellä raparperia,tomaattia, kesäkurpitsaa, pensasmustikoita, vadelmaa ja mustaherukkaa. Kaikki nämä on istutettu tänä keväänä, joten satoa on odotettavissa vasta ensi kesänä. Paitsi istutussäkeistä.

Millaisista puutarhakalusteista pidät

Tykkään yhdistellä uutta ja vanhaa. Kalusteemme ovat vähän sitä sun tätä. Uusin tulokas on etupihalle äitienpäivänä kasattu pöytäryhmä. En pidä liian sliipatuista kalusteista.

 

Vinkkisi puutarhurille

Suunnittele selkeät istusalueet ja mieti tarkasti minkä kokoisia kasveista tulee kun ne kasvavat täyteen kokoonsa. Multaa ei kannata säästellä. Perennapenkkejä voi perustaa myös nurmikon päälle, tätä olen ajatellut toteuttaa omalle pihalle, kun kaikki alueet on nurmetettu enkä halua kaivaa nurmikkoa ylös. Katetta kannattaa käyttää, jos ei jaksa kitkeä rikkoja koko kesää.

Millainen puutarhuri siis olet

Omapäinen, kokeileva, pedantti ja nautiskelija

Nappaa haaste ja kerro millainen puutarhuri sinä olet? 

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina.

© Reelinki. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig