keskiviikko 27. maaliskuuta 2024

Pala parasta Porvoota.

Vanha Porvoo, Porvoon kirkkotori 1795

"Tämä viehättävä koti on osa Asunto-osakeyhtiö Porvoon Kirkkotori 2:n arvokasta kokonaisuutta, joka on rakennettu jo vuonna 1795 kauppias Jacob Borgströmin toimesta. Kiinteistö muodostaa osan kaupungin kulttuurihistoriallisesti arvokasta ympäristöä ja on suojeltu asemakaavalla. Rakennukset ja niiden ympäröimä piha muodostavat upean esimerkin kustavilaisen ja uusklassisen ajan miljööstä." Lähde Etuovi.com/Myynti-ilmoitus
Tämä upea paritalo on siis myytävänä Porvoossa. Kohde on keskeisimmällä paikalla vanhan Porvoon keskustassa tuomiokirkon kupeessa. Tämän paritalon alakerrassa on kahvilatila, joka on tällä hetkellä vuokrattu.Liiketilan yhteydessä oleva keittiö

Yläkerrassa on vielä käyttöön ottamatonta potentiaalista tilaa, jossa on mahdollisuuksia vaikka mihin.


Itseäni on kiinnostanut trendi, jossa hirsiseiniä ja lautalattioita halutaan paljastaa pinkopahvien alta näkyviin. Aikanaan se oli merkki varattomuudesta. Ajan trendi on kääntänyt asian päälaelleen. Nyt nimenomaan halutaan paljastaa vanhat hirret, koska ne ovat arvo jo sinänsä. Kertooko se siitä, että käsityöläisten taitoja aletaan pikkuhiljaa viimeinen arvostaa asiaan kuuluvalla tavalla?
 
Vanhojen hirsiseinien esiintuominen vanhoissa taloissa jakaa mielipiteitä. Joidenkin mielestä hirsiä ei missään nimessä pitäisi paljastaa, koska se on rakennusvirhe. Toisten mielestä taas vanha talo ei ole vanha jos aitoa hirsiseinää ei ole esillä. Tässä kohteessa hirsiseinä on kauniisti esillä, ja sopii hyvin talon luonteeseen. Asiaa on tutkittu nyt ihan oikeasti ja hienoja tuloksia voi käydä lukemassa Tunin verkkojulkaisusta.
 

"Tutkijoiden, arkkitehti, TkT, Iida Kalakosken ja arkkitehti, restauroinnin artenomi Riina Sirénin tutkimusaineisto koostui lähes sadan sisustuslehden näytesarjasta vuosilta 2017–2023. He tarkastelivat paljastettujen hirsiseinien esiintyvyyttä lehtien kuvituksissa sekä tapaa, jolla paljastettuja hirsiseiniä käsiteltiin artikkelien kuvissa ja teksteissä.

Tutkimuksen lähtökohtana oli arkinen havainto hirsiseinien esiin ottamisen yleisyydestä. Tutkijat tunnistivat paljastetuissa hirsiseinissä eräänlaisen ”autenttisuuden paradoksin”. 

– Tutkimuksessamme pohdimme, millaisena kodinkorjaamisen tai sisustamisen muotona hirsiseinien paljastaminen esitetään sisustuslehdissä ja miten tämä autenttisuuteen liittyvä ristiriita ilmenee niiden tavassa käsitellä aihetta, kertovat Kalakoski ja Sirén.

Tulosten mukaan restauroinnin ammattilaisten ja kodinkorjaajien käsitykset vanhojen rakennusten arvoista ja ominaispiirteistä sekä niitä luovista ja vaalivista toimenpiteistä poikkeavat toisistaan.

– Kodinkorjaajat saattavat hirsiseinien esiin ottamisella tavoitella esimerkiksi aidon luonnonmateriaalin ja siihen liittyvän perinteisen käsityötaidon läsnäolon vahvistamista. Restauroinnin ammattilainen puolestaan näkee arvoa rakennuksen alkuperäisessä ilmeessä ja historiallisissa materiaaleissa, kuten vuosikymmenten saatossa kertyneissä tapettikerroksissa."Lähde Tuni:Hirsiseinä näkyviin vai ei"

"Iida Kalakosken ja Riina Sirénin tutkimus Autenttisuuden paradoksi paljastetuissa hirsiseinissä – Säilyttämisen ja vaalimisen esityksiä sisustuslehdissä vuosina 2017–2023 julkaistiin suomenkielisenä J@rgonia-verkkojulkaisussa 1.2.2024. Tutkimusartikkeli on vapaasti luettavissa ja sen voi ladata pdf-tiedostona."

Huomion arvoista tässä tutkimuksessa on se, että siinä on käytetty 97 sisustuslehteä lähteenä vuosilta 2017-2023. Harvemmin kuulee, että sisustuslehdet olisivat olleet tutkimusmateriaalia. Ihan mahtava juttu. Lehdet ovat Avotakka, Deko, Glorian Koti, Koti ja keittiö, Meidän talo, Meillä kotona, Unelmien talo ja koti. Olette olleet mukana tekemässä historiaa.

Lähde: Tuni: Hirsiseinä näkyviin vai ei

  

Kukaan ei kiistä, etteikö tässä asunnossa oli pala parasta Suomalaista rakennushistorian perintöä, joka kuuluu säilyttää sellaisena, kuin se on aina ollutkin.
 
 
Kertakaikkisen ihastuttava kuva. Sininen ovi tuo onnen tupaan, uskotaan Portugalissa. Kertakaikkisen söpö uuni. Ihan vertaansa vailla.
 
Monimuotoinen tila, josta ei puutu persoonallisuutta.  Uunin pankolle olisi kiva päästä loikoilemaan. Ehdottomasti kääntäisin sohvan kohti takkaa, koska se on tilan upein asia.
  
Kukka jatkuu kivasti kukka-aiheisesta tapetista pitkin seinää. Kaari-ikkuna on ihastuttava. Tila riittää juuri sopivasti nukkumiselle. Täälläkin on vanha hirsiseinä saanut uuden elämän.
 
 
Musta väri listoissa ja ikkunan kehyksissä tuo sisustukseen särmää. Pienet väripilkut siellä täällä virkistävät musta-valkoista sisustusta.
 
Sisäikkunat tuovat valon tilaan ja antavat sen kiertää huoneesta toiseen. 
 
 
 Kaikki riittävät toiminnot löytyvät toimivalle kodinhoidolle ja hygienian hoitamiselle. 

 Kaunis kierreportaikko.

Taloyhtiön viinikellari. Kovin monessa talossa ei liene omaa viinikellaria. Aika huikea ilmestys.
 

 
 
Onnea kohteen myyntiin.Tästä saa joku onnellinen ihanan paikan itselleen.

Nina Lindeberg

Myyntineuvottelija, Partner, KiLAT

RE/MAX Asuntoneliöt 1 | Asunnonkatu Oy LKV

Lähde: Etuovi. com


SHARE:

2 kommenttia

Kommentti ilahduttaa aina.

© Reelinki. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig