torstai 27. syyskuuta 2018

.Love original - Mallivarkauksista asiaa.

Sivuan aihetta joka ansaitsee tulla avatuksi myös tänne. Olen itse artesaani ja koen kaikenlaisen tuotteiden kopioimisen todella huonona asiana. Aikanaan minusta piti tulla käsityön ammattilainen. Monen summan kautta näin ei kuitenkaan käynyt. Suunnittelin itse opiskeluaikanani uusia tuotteita ja tiedän miten vaikeaa ja työlästä se on. Vaatii tuntien työn, että tuotteesta tulee ensin edes prototyyppi. Sen jälkeen alkaa monen monituista tuntia vaativa loppuviilaamistyö.  Tuotekehitystyö ei ole mikään läpihuutojuttu. Kaiken tämän tehdyn työn jälkeen en voi käsittää että tuotteita kopioidaan häikäilettömästi omiin kaupallisiin tarkoituksiin. Eikä edes hävetä. En tajua.

Kuva HS

Kerron nyt tarinan joka on luettavissa suoraan Helsingin sanomien sivulta. Saana ja Olli suunnittelivat Kievari maton Finartelle, sitten alkoi tapahtua jotain kummaa.

”Instagram-seuraajamme laittoi viestillä kuvan matosta ja ensimmäiseksi ajattelimme, että kyseessä on pakko olla sekaannus. Maton väritys ja käsin piirretty kuosi olivat täysin samat kuin Finartelle suunnittelemamme Kievari-maton väri ja kuosi”, kertovat Saana Sipilä ja Olli Sallinen.

Tässä vaiheessa jo menee itselläni kuppi nurin. Kyseessä oli Jysk myymälän Ahorn niminen matto, jonka väritys ja kuosi oli täysin sama kuin Kievari matossa. Eikä tässä vielä kaikki. Myös toinen halpamyyntiketju, Tokmanni oli saanut valikoimiinsa hyvin samannäköisen maton. Alkuperäinen Kievari matto on suunniteltu Finartelle ja se valmistetaan luomupuuvillasta.  

Kuva Saana ja Olli


Aina edes patenttimallisuoja ei suojaa tältä kopioimiselta, koska tuotteita aletaan tuottaa jossain halpamaassa ja jälleenmyynti tapahtuu kotimaan rajojen ulkopuolella. Tämä tapaus ei ole mikään harvinaisuus. Se on esimerkki joka on nostettu esiin suurella haloolla ja hyvä niin. Kansan tietoisuuteen pitää saada taottua, ettei kopiotuotteiden ostaminen ole oikein. Maailmaan mahtuu sekä halvalla tuotettuja tuotteita, mutta myös design tuotteita, joilla on hintaa. Siihen on syy. Ne on suunniteltu ja tuotettu loppuun saakka ajatuksena tehdä tuote joka kestää sekä käyttöä että aikaa.

Kuva Saana ja Olli

Meilläkin on halvalla tuotettuja huonekaluja. En ole mikään täydellisyys tässä asiassa. Olen ostanut edullisesti mutta nykyään harmittaa joka kerta enemmän, se miksi en säästänyt ja ostanut vasta sitten kun on oikeasti varaa.  

Tämän postauksen inspiroimana taidan laittaa omat Elloksen Tanger mattomme kiertoon. Teen taas pyhän päätöksen etten osta kopiotuotteita. Enää ikinä. Osallistu sinäkin näihin talkoisiin. Jos pidät blogia tai instatiliä. Tägää kuviin #loveoriginal

Kampanjan ovat allekirjoituksellaan osallistuneet seuraavat Suomalaiset yrittäjät:

Kampanjan allekirjoittajat:
BEdesign, Bette Eklund ja Cilla Eklund
Eero Aarnio Originals, Stefan Mahlberg
Finarte, Larissa Immonen
Fleimio, Jussi Leimio
GRANdesign, Meiju Granholm
Hakola, Annaleena Hämäläinen ja Jari Hakola
Hile Design, Hilja Nikkanen
Himmee, Timo Niskanen
Inno Niklas Korhonen
Interface, Tuukka Leppänen
Kutomo Rasinmäki, Eija Rasinmäki
Langø, Susanna Osala
Lapuan Kankurit, Jaana Hjelt
Lovi, Anne Paso ja Mikko Paso
LumoKids, Tuomo Puhakainen
Lundia, Michaela von Wendt
Magisso, Juhani Sirén ja Anssi Hurme
Mattotalo Helma, Aino Herlevi
Muoto2, Kirsi Pasanen ja Mikko Kentta
Nikari, Johanna Vuorio
Parolan Rottinki, Anitta Herranen
Secto Design, Tuula Jusélius ja Emma Frenzel
Teemu Järvi Illustrations, Teemu Järvi
Woodnotes, Mikko Puotila

Postauksen jutun lähteet ja kuvat:
HS
Saana ja Olli  
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se piristää mieltä.

© Reelinki. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig